Info SUNNAH

'' Sampaikan daripadaku walau satu ayat '' atau '' ballighu 'anni walau ayah ''....Sabda Rasulullah s.a.w diriwayatkan al-BukhariKeterangan : Bahawa Para Sahabat Rasulullah s.a.w, sebaik sahaja mendengar sabda Rasulullah s.a.w ini, mereka terus memacu kuda, mengangkat sauh belayar dan bertebaran di merata tempat di bumi Allah ini demi menyebarkan seruan TAUHID. Kalau tidak, masakan Islam sampai ke seluruh ceruk di dunia. Oleh itu, sebagai muslim, janganlah melihat kerja dakwah itu bukan tugas kita atau kita boleh melakukan dengan sambil lewa sahaja. Jangan sampai rugi di dunia, melepas di akhirat... Wallahu a'lam.

Harapan

Semoga kehadiran blog ini, dapat membantu anda semua untuk perjuangan dunia dan akhirat anda. Sebagai hamba, inilah salah satu usaha untuk menyampaikan setiap kehendak yang Maha ESA. Insya ALLAH

Tuesday, November 3, 2009

Kenapa Anda Perlu DiTakafulkan ?


Berdasarkan kajian Pusat Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya, Fakulti Kejuruteraan Universiti Putra Malaysia. Setiap bulan seramai 500 orang mati dalam kemalangan jalan raya. Ini bermakna setiap tahun, kita kehilangan 6000 insan tersayang atau 17 kematian sehari. Sekilas fakta ini pada 20/10/2007, yang pastinya angka kematian ini meningkat setiap tahun.
Kita semua mampu untuk merancang kewangan pendidikan anak kita, jika kita mengabaikan kesempatan yang ada untuk membuat sedikit pelan simpanan pendidikan. Mungkin cita-cita anak kita terkubur kerana masalah kewangan yang kita hadapi di masa akan datang. Biar kita bersusah-susah sekarang, supaya dapat menabung demi pendidikan mereka. Visual diatas telah membuktikan segala-galanya apa yang telah masyarakat terdahulu lalui. Pastinya kita tidak mahu perkara yang sama berulang keatas diri kita. Perancangan kewangan dengan takaful adalah yang terbaik, selain melindungi anak, ia juga melindungi pembayar. Jika musibah (kematian, hilang upaya dan penyakit kritikal) berlaku keatas pembayar, simpanan anak diteruskan. Dana pendidikan tersedia secara terancang.
Berdasarkan laporan Buletin Pengguna November 2008, Kajian keatas 100 orang pemuda yang berumur 25 tahun apabila mereka mencapai umur 60 tahun iaitu umur persaraan didapati keadaan kewangan mereka seperti berikut : 63% Tiada Simpanan, 27% Telah Meninggal Dunia, 5% Masih Aktif Bekerja, 4% Cukup Duit Simpanan, 1% Kaya. Ini membuktikan sekiranya kita mengambil langkah bijak menyimpan dari usia muda. Maka laporan seperti diatas mungkin lebih baik menggambarkan kedudukan kewangan masyarakat kita.

No comments:

Post a Comment